Lenie ’t Hart stapt uit Zeehondenopvang Eemsdelta

Lenie ’t Hart is uit het bestuur van de stichting Zeehondenopvang Eemsdelta gestapt.

Volgens de zeehondenopvang is ze tot haar besluit gekomen omdat ze vindt dat haar aanwezigheid de stichting meer nadeel dan voordeel oplevert. Volgens de stichting is ze het ook oneens met de nieuwe lijn die de Zeehondenopvang wil volgen. Een breuk was dus onvermijdelijk.

Overigens zegt Lenie ’t Hart zelf dat ze de stichting heeft verlaten omdat ze andere dingen wil doen: ‘De stichting moet het nu zelf doen, dat kunnen ze best.’

(Foto: ANP/Catrinus van der Veen)
(Foto: ANP/Catrinus van der Veen)

Samenwerken

De nieuwe lijn houdt in dat de zeehondenredders in Termunten voortaan nauw willen samenwerken met de officiële opvangadressen in Pieterburen en Stellendam en op Texel. ‘We moeten over onze eigen schaduw heen stappen in het belang van de dieren’, zegt voorzitter Jeroen Boer.

Oneens

’t Hart heeft grote moeite met het opvangbeleid van met name de crèche in Pieterburen. Volgens haar laat deze crèche veel zeehonden aan hun lot over en worden de dieren die wel worden opgevangen veel te snel teruggezet in zee.

Geen vergunning

De stichting Zeehondenopvang Eemsdelta volgde de lijn van ’t Hart en ving huilers op in een geïmproviseerde opvang in Termunten. Ze had daarvoor een ontheffing van het Rijk, maar geen vergunning van de gemeente Delfzijl.

Ontruimd

Die greep deze week in toen bleek dat er inmiddels 17 dieren – illegaal – werden opgevangen. Onder de dreiging van een dwangsom van duizend euro per dag werd de opvang in Termunten ontruimd. De huilers werden elders ondergebracht, maar de stichting wilde niet vertellen waar.

Zeehonden zoek

Vrijdagochtend werd duidelijk dat de zeehonden alsnog naar de officiële opvangadressen in Pieterburen, Stellendam en op Texel zijn gebracht. Dat wil zeggen: een deel van de zeehonden. Twee huilers waren nog zoek. Die zijn inmiddels opgespoord en worden vrijdag naar Stellendam gebracht, aldus Jeroen Boer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *